Hur ska man kommentera bilder och lappar?

Grundidén med detta bildarkiv är att det ska vara ett interaktivt och levande tidsdokument som skapas av våra besökare. Utan era unika kunskaper och kommentarer om bilderna växer inte den sökbara informationen i arkivet. Ni behöver naturligtvis inte veta allt om en bild, men minsta information är en viktig pusselbit till den sökbara informationen.

Administratör sökes omgående!

För att underlätta inscanningsarbetet för vår huvudadministratör, söker vi omgående ett antal ansvarsfulla historiskt intresserade eldsjälar som ideellt kan hjälpa oss några timmar (hemifrån) i veckan med att administrera vår bilddatabas.

Till Bilddatabasen

Söker vi dig som kan hjälpa oss att föra över information gällande namn och adress som är skrivet för hand på alla lappar (information på baksidan av alla negativ). En stor fördel skulle vara om du är bra på att tyda olika handstilar. Denna information ska föras över till text i bilddatabasen så att texten blir sökbara. En annan viktig uppgift är att granska och föra över information som våra medlemmar för in i kommentarsystemet till bilddatabasen, så att dessa uppgifter blir sökbara. Tidigare erfarenhet av databashantering är en fördel, men inte något krav.

Om ni känner att ni har tid och kan hjälpa till kontakta oss:
webmaster@kindabild.se

 

Trots att baksidestexten på varje fotografi är synlig i bilddatabasen är den inte sökbar förrän den har registrerats som text. D.v.s. någon måste tyda handstilen och skriva in den i kommentardelen. Detta behöver vi hjälp med då det är mycket tidsödande.

Hur ska man kommentera lapparna?

Steg 1: - Bli medlem och logga in.

Steg 2: - Bläddra i bilddatabasens Albumlista och välj en lapp.

Steg 3: - Vårt kommentarsystem finner du längst ned under varje bild i bilddatabasen (Obs! se bilden till vänster):

Steg 4: - I denna ordning ska texten skrivas:

Beställningstext: och därefter namn och ett komma, samt den adress som angivits. Sedan klickar man på OK-knappen och väntar för servern att uppdatera sig.

Ett exempel:
Beställningstext: Anders Patriksson, Lindsberg, Tidersrum.


Obs tillägg gällande namn som Patrikson, Patriksson, Nilson, Nilsson, (sson och son) osv. är det bäst att man skriver båda för säkerhetsskull.

Hur ska man kommentera porträtt- eller landskapsbilder?

I denna ordning ska texten skrivas: Bildkommentar: sen "Allt du vet!" glöm inte Källhänvisningar! (se rubrik nedanför: Om Källhänvisningar).

Har du mycket information om en bild?
Om du har mycket information om en bild kan du tanka hem denna textmall (zip fil) till din dator. Den ser ut så här: Ta bort rubriker som du inte har information om. Fyll i det du kan. Obs! Glöm inte att skriva bildnumret!
När du är färdig kan du (spara som: Bild.nr.txt) skicka den via e-post till: webmaster@kindabild.se

Obs!
Skriv: "Textmall - Bild.nr" i (e-post) ämnesrad.

Om Källhänvisningar! (skrivas under rubrik bildbeskrivning i bilddatabasen).

När du lämnar uppgifter på Kindabilds bilddatabas ska du alltid ange varifrån du har fått dina uppgifter. Du ska med andra ord göra källhänvisningar. Detta är en mycket viktig princip i all historisk forskning, som gäller både när du skriver efterlysningar och när du besvarar dem. Det är inte svårt – men däremot oerhört viktigt! Så här kan källhänvisningar utformas:

·Enligt muntlig uppgift från min mormor var hennes far...

· I födelseboken står att hennes föräldrar hette... Erik Hammarlund uppger på sin webbplats (www...) att hon arbetade som...

· I Kåkinds härads dombok 12 mars 1723, mål nr 32, finns..

(C) Copyright: Kindabild 2008